Wil jij jouw woonomgeving opfleuren? Je kunt zelf een stuk openbaar groen adopteren.

Hoe gaat dat dan?

Je neemt samen met enkele buurtbewoners een stuk gemeentegroen onder je hoede. Het gaat hierbij om beplanting in de grond en niet over bloembakken. Je krijgt advies over welke plantensoort het beste past bij de locatie (denk aan zon-/schaduwplek, vochtige/droge grond enz.) en maakt daaruit een keus. Mocht je hier niet uitkomen, dan kun je alsnog een andere soort kiezen. Het aanplanten en het onderhoud van die beplanting voer je met elkaar uit. De gemeente vergoedt de planten voor een vast bedrag per m2.

Kan adoptiegroen overal?

Er zijn veel mogelijkheden in jouw eigen woonomgeving. De wijkadviseurs van de gemeente Waalwijk kunnen je precies vertellen wat wel en wat niet kan. Vraag hen gerust wat er mogelijk is. Op dit moment zijn er circa 100 locaties in Waalwijk waar bewoners groen onderhouden; maar er is nog groen genoeg om te adopteren.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Wil je graag meewerken aan een groener Waalwijk? Stuur dan een mail naar je wijkadviseur. Jouw wijkadviseur neemt daarna contact met jou op;
  • Zodra je weet of adoptiegroen mogelijk is, ga je na of de direct omwonenden akkoord gaan met de voorgestelde wijziging: minimaal 70% van de omwonenden moet instemmen. Via de onderstaande oranje button kan dit formulier gedownload worden (pas na goedkeuring van de wijkadviseur). In totaal drie personen moeten zich aanmelden om mee te helpen met het onderhoud.
  • De bijdrage van de gemeente bedraagt € 22,50 per m2. Dit geld wordt op je rekening gestort. Hiervoor gebruik je onderaan deze pagina ook de oranje aanmeldbutton (pas na goedkeuring van de wijkadviseur). Eventuele extra kosten zijn voor eigen rekening.
  • Als alle formulieren zijn ingevuld en ingeleverd, kun je nieuwe planten kopen, het groenvak leegmaken en de nieuwe planten erin zetten;
  • De grond blijft altijd eigendom van de gemeente. Het adoptiegroen mag geen verlengstuk van een eigen tuin lijken of zijn;
  • Je mag geen bomen planten en ook (half)verharding zoals grind, tegels, objecten of bouwwerken is niet toegestaan;
  • Als de gemeente klachten ontvangt over de staat van onderhoud, dan kan de gemeente hierop ingrijpen;
  • Het onderhoud mag niet met chemische middelen gebeuren;
  • Bewoners zorgen zelf voor het afvoeren van afval naar de milieustraat. 

Zo bereik je de wijkadviseurs:

Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 0416-68 34 56.

Aanmelden

Minimaal 70% van de omwonenden moet het eens zijn met het voorstel om het gemeentegroen om te vormen naar adoptiegroen. Met de oranje aanmeldbutton kun je het formulier printen waarmee je de handtekeningen voor akkoord ophaalt. Daarna kun je het ingevulde formulier mailen naar uw wijkadviseur waar je al eerder contact mee hebt gehad.

Formulier met handtekeningen

Heb je goedkeuring gehad van je wijkadviseur? Stuur dan je aanvraag digitaal in.  Gebruik de onderstaande oranje aanmeldbutton voor het  formulier Aanvraag adoptiegroen. (Let op u moet inloggen met DigiD).

Aanvraag adoptiegroen