Wat is een ZAP-er? ZAP-ers zijn ZwerfAfvalPakkers die op eigen initiatief het zwerfafval in hun leefomgeving opruimen.

Hiervoor biedt de gemeente hulpmiddelen aan, zoals een veiligheidsvest, handschoenen, een afvalknijper en afvalzakken. De gemeente Waalwijk heeft momenteel zo'n 300 ZAP-ers. In de praktijk ligt dit aantal hoger, omdat ook groepen bewoners zwerfafval ruimen waarvan maar één ZAP-er geregistreerd staat als contactpersoon. Hieronder lees je meer over deze vrijwilligers die zich inzetten voor een schone leefomgeving.

ZAP-er Hans

Mijn naam is Hans en sinds juni 2020 ben ik actief als zapper. De route die ik loop ligt met name in het buitengebied van Sprang-Capelle en deze grenst aan het natuurgebied Westelijke Langstraat.

Dit is dan de Spoorbaanseweg tussen de Hogevaart en de Driessenweg. Het Halve Zolenpad vanaf de Julianalaan tot aan de Dullaertweg, het Halve Zolenpad vanaf de Hogevaart tot de Bernhardstraat en de Noorder Allee vanaf de Bernhardstraat tot de Driessenweg. Ik loop bijna nooit over de genoemde wegen of het Halve Zolenpad maar door de berm ernaast. De reden hiervan is erg simpel. 99% van het afval ligt in de berm. En dat er rotzooi ligt blijkt wel uit het maandelijks aanbieden van een meer dan volle grote container met zwerfafval.

Wat kom ik dan zoal tegen? In de berm van het Halve Zolenpad zijn dat heel veel lege blikjes (bier of energiedrankjes) of plastic flesjes, heel veel kleine plastic zakjes waar pillen of poedertjes in hebben gezeten en ook “allerlei soorten zwerfafval”. Je kunt hierbij denken aan een paraplu, een helm, een stanleymes (in de kleur roze), lege bierflesjes of een stapeltje reclamefolders die nog bezorgd moeten worden en ook (elke maand) dichtgeknoopte plastic zakjes waar groente- en of fruitafval in zit.

In de berm van de Spoorbaanseweg zijn het ook veel lege blikjes (ook bierblikjes) maar ook veel lege verpakkingen van complete maaltijden van fastfood-restaurants, lege flessen waar bier, wijn of rosé in heeft gezeten, stukken plastic of touw en plastic zakken vol met allerlei rotzooi. Maar ook onderdelen van een koelkast of van een wasmachine tot en met een winkelkarretje in de sloot. De hoeveelheid lege bierblikjes en de lege drankflessen verbaast mij wel. Vooral ook omdat op de Spoorbaanseweg maar weinig wordt gefietst.

Ik vind het zappen erg zinvol om te doen. Ook voor mijzelf want ik stoor me ook aan het afval in de berm ligt en zeker aan de grens van een natuurgebied. Ik kan ook geen enkele reden bedenken waarom je een stanleymes of onderdelen van een koelkast of wasmachine of een dichtgeknoopt plastic zakje met groente- of fruitafval in de berm gooit. Maar ik ben vooral zapper voor de kinderen van onze kinderen.

ZAP-er Ria

Ria, één van de 300 ZAP-ers uit de gemeente Waalwijk, gaat elke maandagochtend op pad met haar afvalknijper en karretje. Weer of geen weer. En ze laat de weg weer schoon achter. Ria is geboren in Sprang-Capelle en voormalig etaleuse van Van Dijk.

Tegenwoordig woont ze aan de Winterdijk en is dit ook het gebied waar zij op pad gaat. Ria is hier zeven jaar geleden mee begonnen. Ria vertelt: “Ik stoorde me zo aan het zwerfafval in de buurt van mijn huis, dat ik het ben gaan opruimen.” Haar visitekaartje is het terrein aan de Taxandriaweg, bij de betaalautomaat op de parkeerplaats. Ria: “Dit stuk moet schoon zijn. Hier komen mensen de stad binnen en krijgen ze een eerste indruk. En die moet goed zijn!”

ZAP-ers Linne en Raf

Linne en Raf zijn 6 en 8 jaar oud. Misschien wel de jongste ZAPers in onze gemeente! Moeder Ilona vertelt: “Al een hele tijd vragen Linne en Raf wie steeds al dat afval op de grond gooit. Tijdens onze wandelingen in de bossen kwamen we elke keer terug met een zak zwerfafval en zat onze container vol met troep van anderen.” Toen zag Ilona dat de gemeente Waalwijk met ZwerfAfvalPakkers werkt. “Ik vroeg een ‘ZAP-pas’ aan waarmee we het afval kunnen wegbrengen en we een speciale container krijgen. Nu konden de kinderen pas écht aan de slag!” Op zondagochtend loopt het gezin steeds een andere route naar De Roestelberg. Ilona: “Op de heenweg alleen al halen we een volle zak afval uit de bossen. Laatst kwamen we een man tegen die hen ieder een euro gaf. Wat waren de kinderen trots. Hier hebben ze een ijsje van gekocht. Welverdiend!” Naast de zondagen zappen Linne en Raf in de wijk of als ze naar school lopen. Ze vinden het niet leuk dat ze na hun schoonmaakacties steeds weer afval zien liggen: “Mama, als iedereen nu gewoon zo’n stok krijgt, dan wordt het pas écht schoon. Of nog beter: mensen moeten niet zomaar meer iets neergooien!” 

ZAP-er Petra

Petra vertelt: “Ik ben Zwerfafvalpakker in mijn eigen buurt. Ik ruim het afval op wat mensen uit hun auto of al wandelend weggooien. Dit is voor mij een kleine moeite als ik toch al buiten ben om te wandelen. We krijgen een kliko, zakken, grijpers en hesjes van de gemeente Waalwijk. En zo af en toe een uitje. Dus de gemeente probeert goed voor ons te zorgen. Het kost me niks. Ik zou het iedereen aanraden om het ook te gaan doen, want het is gewoon een smerig gezicht, al dat afval op straat. Ik kan met plezier naar mijn eigen buurt kijken en ben blij dat het daar netjes is!”

ZAP-er Sophie

Sinds ongeveer twee jaar woont Sophie in het centrum van Waalwijk. Een fijne en mooie plek, maar met veel zwerfafval als een dagelijks terugkerende ergernis. Mensen lopen een winkel uit, maken de verpakking open en gooien ‘m zo op straat. Of steken een sigaret op en gooien hun peuk achteloos weg. Eten een broodje of een snack en laten het servet op de grond vallen. Gooien hun parkeerkaartjes zo uit het autoraam. Veel van die troep belandt in onze voortuin”, aldus de moeder van Sophie. “Daarmee ontstond de ergernis bij Sophie. Ze vroeg zich onder meer af waarom er zo weinig afvalbakken te vinden zijn en schreef een brief aan burgemeester Kleijngeld.”

De gemeente is heel blij met dergelijke actieve bewoners en hoopt dat de ZAP-ers enthousiast blijven om onze leefomgeving schoon te houden.