Veel chemie in het Armoede LAB.

Op 20 maart 2018 heeft het eerste Armoede LAB plaatsgevonden. In het Armoede LAB hebben we onderzocht hoe we in samenwerking met elkaar Armoede in de gemeente Waalwijk kunnen voorkomen. Dit met als doel dat meer mensen kunnen meedoen in de samenleving en dat financiële problemen worden aangepakt. De  LAB deelnemers (inwoners, ondernemers en organisaties) werken samen aan de uitvoering van de agenda van het Armoede LAB. De inhoud van de agenda is door de deelnemers zelf opgesteld. Het Armoede LAB is vijf keer bij elkaar gekomen (20 maart, 8 mei, 25 september en 4 december 2018, 16 april 2019).

Het Armoede Lab werkt aan drie sporen:

  • Preventie, vroegsignalering met een laagdrempelige (buurtgerichte) aanpak voor kwetsbare ouderen
  • Blockchain/ technische innovatie om gebruik van het aanbod laagdrempelig te maken
  • Specifieke aanpak voor de jeugd met schulden in de onderwereld

Meer informatie, de verslagen en de uitvoeringsagenda van het ARMOEDE LAB vindt u onderstaand. Op 16 april 2019 is het Armoede LAB afgesloten. Het resultaat vier mooie nieuwe initiatieven en een vervolg in samenwerking. Onderstaand twee voorbeelden:

Het Armoede Tijdschrift is door de LAB deelnemers gemaakt om verborgen armoede bespreekbaar te maken en om te laten zien dat mensen gebruik kunnen maken van verschillende voorzieningen. Veel vrijwilligers en organisaties staan klaar om een handje te helpen en een luisterend oor te bieden. Door vroeg hulp in te schakelen, worden grotere problemen voorkomen. Het Armoede Tijdschrift is huis aan huis verspreid in de gemeente Waalwijk. Daarnaast kunt u het via onderstaande link downloaden.

Het andere initiatief ‘Mogen we ook u helpen?’ helpt ouderen die het (financieel) moeilijk hebben. In de praktijk maken veel ouderen (65+) geen gebruik van de hulp die er is. Sommige ouderen vinden het belangrijker om hun kleinkind iets te kunnen geven dan een goede maaltijd te eten. Of ze maken de keuze om niet mee te doen aan activiteiten. Hierdoor wordt ook de kans op eenzaamheid steeds groter. Door een voedselpakket aan huis te brengen, wil het initiatief ‘Mogen we ook u helpen?‘ hulp bieden. Een voedselpakket zorgt er namelijk niet alleen voor dat je weer een goede maaltijd kunt eten. Het zorgt er ook voor dat je elke week wat geld overhoudt voor leuke dingen. “Mogen we ook u helpen?” wordt georganiseerd door de Voedselbank en Contour de Twern. Voor meer informatie over dit initiatief kunt u 0416-760160 bellen, op vrijdag tussen 09.00-12.00 uur. De flyer kunt u onderstaand downloaden.

In de afsluitende agenda kunt u lezen wat de andere twee initiatieven: technische innovatie van de paswijzer en aanpak voor jeugd met schulden in de onderwereld in houden.