Van zonnebomen, naar leasejeans naar hittestress. Zomaar een paar onderwerpen die in het Duurzaam Waalwijk LAB aan bod zijn gekomen.

Waalwijk heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op verschillende manieren werken we hier aan. Bijvoorbeeld door in te zetten op de energietransitie en nieuwe energiebronnen, door te werken aan een gezonde en groene leefomgeving en door te bouwen aan een circulaire economie met hergebruik van materialen. Naast de gemeente kunnen ook inwoners, ondernemers en organisaties hier aan bijdragen. Een Duurzamer Waalwijk begint bij jezelf. Welke producten koop jij? Hoe groen is jouw voortuin? Hoeveel energie kunnen de daken op het bedrijventerreinen opleveren en kunnen we hierin samen werken? 27 deelnemers gingen samen op onderzoek uit in het Duurzaam Waalwijk LAB op 26 februari 2019. Het LAB kent een vervolg en is ook op 14 mei bij elkaar gekomen.

Het Duurzaam Waalwijk LAB werkt aan drie sporen:

  • Verduurzaming particulier bezit & financiering
  • Enthousiasme & bewustwording inwoners stimuleren
  • Gemeente als tempoversneller

Na een eerste oriëntatie in het LAB zijn de deelnemers met het vervolg aan de slag gegaan. Zo is er gewerkt aan een integrale aanpak waarin inwoners worden ontzorgd om particuliere woningen te verduurzamen. Goede informatie en dienstverlening hierin is belangrijk. Enthousiasme en bewustwording bij inwoners stimuleren vormt een behoorlijke uitdaging. Wat te denken van een Duurzaamheidsmarkt of Buurkracht bijeenkomst als eerste stap. De deelnemers vinden dat de gemeente een belangrijke rol als tempoversneller kan vervullen. De opgaven zijn zo groot dat het even zoeken is naar een goede vervolgstap. Klein beginnen en nu al concreet aan de slag is het devies. De werkgroep zet daarom in op het aanpassen van het inkoopbeleid. Samen met de inkopers gaan zij kijken wat de nieuwe uitgangspunten in het inkoopbeleid en duurzaam opdrachtgeverschap moeten zijn.

Meer informatie over het vervolg vindt u in onderstaand verslagen.Het LAB komt niet meer als LAB bij elkaar. Wel hebben de deelnemers nog op verschillende manieren contact met elkaar en met de gemeente. Het LAB is dus verder gegaan als dynamisch netwerk.