Zwerfafval in de gemeente Waalwijk

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat - bewust of onbewust - is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Ook is zwerfafval een grote oorzaak van de plastic soep in de oceanen. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Het voorkomen van zwerfafval is een gedeelde verantwoordelijkheid, maar ook bij het opruimen ervan kan iedereen helpen. 

Feiten en cijfers

Veel zwerfafval blijft oneindig liggen als het niet opgeruimd wordt. Het gaat dan om afval van glas, aluminium, plastic (zoals petflesjes) of waar microplastics in zitten (filters van sigaretten). Afval van plastic verbrokkelt maar de microplastics blijven altijd aanwezig. Andere soorten afval breken wel af maar de afbreektijd kan erg verschillen. Een aantal cijfers op een rijtje:

Zelf in actie komen? Word ZAP’er!

Wilt u zelf in actie komen bijvoorbeeld door zwerfafval op te ruimen? Dat wordt gewaardeerd! Het rapen van alle beetjes helpt. Zap'ers zijn inwoners van de gemeente Waalwijk die op vrijwillige basis hun eigen buurt schoonhouden.

Op eigen initiatief ruimen de zap'ers (ZwerfAfvalPakkers) zwerfafval op uit hun leefomgeving. Zij krijgen hiervoor hulpmiddelen van de gemeente. Denk aan een veiligheidsvest, handschoenen, afvalgrijpers en afvalzakken.

Als zap'er kun je het verzamelde zwerfafval gratis aanbieden op de volgende manieren. Allebei kan natuurlijk ook:

  • Op de gemeentewerf aan de Professor van het Hoffweg 13 in Waalwijk. Op dinsdag en donderdag van 08.30 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur.
  • Via een extra (mini)container op je eigen terrein. Deze krijgt een speciale chip. Je kunt de extra (mini)container aanbieden op de dag dat we ook het restafval ophalen.

We hebben al zo'n 300 zap'ers in onze gemeente. Als gemeente zijn we blij met zulke actieve en betrokken inwoners! 

Klik op de knop hieronder om je aan te melden als zap'er:

Zap'er worden

Je kunt ook mailen naar meedoen@waalwijk.nl of bellen via 0416-683456.

Gebruik de Weplog app

Deze app brengt duidelijk in kaart welke gebieden schoongehouden worden. Op de kaart zie je ook waar anderen zwerfafval rapen. We denken dat het voor iedereen fijn is om te zien waar zwerfafval wordt geraapt. Daarnaast is het voor nieuwe vrijwilligers ook een fijne leidraad om te zien op welke plekken ze terecht kunnen.

Download de app via de site van Weplog.

De gemeente is geen eigenaar van deze app. Als u Weplog gebruikt dan deelt u uw gegevens met Weplog. Meer informatie over het gebruik van Weplog leest u op de website van Weplog.

Onze zap'ers aan het woord

Afmelden als zap'er?

Wat jammer dat je wilt stoppen met zap’en!  
Lees hier hoe je je kan afmelden als zap'er.